Kurczak pieczony z marchewką i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 788
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 4 marchewki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 2 cytryny
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 cały kurczak do 1,3 kg
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Marchew umyć, odsączyć z wody i pokroić ją w cienką słomkę. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Sprawionego kurczaka oprószyć przyprawą garam masala, solą oraz pieprzem i przełożyć w całości do brytfanki. Dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę i pokrojoną wcześniej marchew oraz cytrynę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w brytfance. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wymieszać je z olejem i polać tym całość. Dodać do tego gałązki świeżego tymianku. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)