Kurczak z rozmarymem i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1424
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 6 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 udka z kurczaka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, pobroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie posypać ją pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonym rozmarynem. Dodać świeże gałązki rozmarynu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)