Brukselka zapiekana z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 827
Składniki:
- 800 g brukselki
- 400 g szynki konserwowej
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- pieprz czarny świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści i przełożyć do rondla. Zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i przełożyć do brytfanki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni . Po zeszkleniu wraz z tłuszczem przelać ją do brukselki w brytfance. Szynkę konserwową pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piec do chwili, aż brukselka zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)