Brukselka z fasolą i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2127
Brukselka z fasolą i szynką
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 300 g fasoli Jaś
  • 15 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie rozgrzać olej na patelni dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę i brukselkę. Oba składniki oprószyć szczyptą pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego szynkę. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów