Brukselka z fasolą i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2127
Składniki:
- 300 g brukselki
- 300 g fasoli Jaś
- 15 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie rozgrzać olej na patelni dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę i brukselkę. Oba składniki oprószyć szczyptą pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego szynkę. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)