Panelle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3354
Panelle
fot. mat's eye / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 bułki z sezamem
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna do dekoracji
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Mąkę z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i dodać pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość oprószyć pieprzem i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, pociąć je na kwadraty, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu. Bułkę z sezamem przekroić w poprzek i wyłożyć ja upieczonym ciastem. Całość przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)