Kurczak z pieczarkami, warzywami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1418
Kurczak z pieczarkami, warzywami i szynką
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g małych pieczarek
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 brokuł chiński
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przełożyć razem ze skrzydełkami do jednego rondla, dodać do nich brokuł chiński i obraną ze skóry całą cebulę. Składniki w rondlu zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i odcedzić. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego masła na patelni i smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia. Ugotowane wcześniej mięso, smażone pieczarki oraz plastry szynki wędzonej nabić razem na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz. Na to nałożyć ugotowany brokuł chiński. Następnie stopić 2 łyżki masła na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę ryżową, rozmieszać i polać tym całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów