Kurczak z pieczarkami, warzywami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1599
Składniki:
- 20 g małych pieczarek
- 20 g szynki wędzonej w plastrach
- 4 piersi z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 brokuł chiński
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przełożyć razem ze skrzydełkami do jednego rondla, dodać do nich brokuł chiński i obraną ze skóry całą cebulę. Składniki w rondlu zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i odcedzić. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego masła na patelni i smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia. Ugotowane wcześniej mięso, smażone pieczarki oraz plastry szynki wędzonej nabić razem na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz. Na to nałożyć ugotowany brokuł chiński. Następnie stopić 2 łyżki masła na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę ryżową, rozmieszać i polać tym całość.
Komentarze (0)