Kurczak z pieczarkami i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1414
Kurczak z pieczarkami i cebulą
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 25 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki dokładnie oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić w krążki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną kolendrę, kmin oraz pokrojone pieczarki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Potem wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu, mieloną papryka chili, zrumienić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni, ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów