Kurczak z pieczarkami i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1599
Składniki:
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 25 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki dokładnie oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić w krążki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną kolendrę, kmin oraz pokrojone pieczarki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Potem wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu, mieloną papryka chili, zrumienić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni, ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)