Kurczak nadziewany warzywami, jajkiem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3209
Składniki:
- 8 łyżek oleju
- 4 plastry szynki wędzonej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 surowy kurczak do 1,5 kg
- 1 zielona młoda cukinia
- pęczek świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, wlać mleko i całość roztrzepać widelcem. Następnie roztrzepane składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i wymieszać. Wymieszane przelać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju i smażyć z obu stron do całkowitego ścięcia się składników. Usmażone ściągnąć z ognia i pokroić na podłużne kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony drobno szpinak oraz natkę zielonej pietruszki. Powyższe składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym, pod przykryciem. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Następnie ostrym nożem rozciąć brzuch surowego kurczaka i wyłożyć go najpierw plastrami wędzonej szynki, potem usmażonymi wcześniej jajkami oraz smażonym szpinakiem z natką pietruszki. Na końcu dodać do tego pokrojoną cukinię. Całość dokładnie zszyć nitką i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, zalać pozostałym olejem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości mięsa. Gotowego kurczaka podawać w naczyniu, w którym się zapiekał.
Komentarze (0)