Kurczak wędzony z ryżem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2295
Kurczak wędzony z ryżem i cebulą
fot. martiniko / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 wędzone udka kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 2 szklanki ryżu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • garstka świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego pokrojoną cebulę i razem gotować do czasu, aż woda wyparuje ze składników. Rozgrzać olej na patelni, dodać do tego wędzone udka kurczaka i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu pod przykryciem. Gotowe mięso ściągnąć z ognia i połączyć z całością. Wszystko posypać szczypiorkiem oraz świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów