Arepa z awokado, serem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3422
Arepa z awokado, serem i śmietaną
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 25 g masła
  • 5 dag białego sera twarogowego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 awokado
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki mleko
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do blendera. Dodać do niej mąkę kukurydzianą, cukier, mleko, szczyptę soli, pieprzu oraz część pokruszonego białego sera (resztę pozostawić do posypania placków). Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać masło na patelni, po czym łyżką nakładać zmiksowana masę. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Posypać pozostawionym i pokruszonym białym serem. Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Obrane zmiksować w blenderze i przełożyć do małej miseczki. Podawać ze śmietaną kremówką w drugiej miseczce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów