Acarajé
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5643
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 10 g tartego sera gouda
- 4 suszone krewetki
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone krewetki oraz pomidory sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną kolendrą. Fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mąkę kukurydzaną, mieloną paprykę, szczyptę soli, wlać mleko kokosowe i razem zmiksować na jednolitą masę. Ze zmiksowanych składników uformować podłużne placki i włożyć do ich środków sparzone wcześniej krewetki oraz suszone pomidory. Składniki posypać tartym serem gouda i nałożyć jedno na drugie (ale nie zalepiać - powinna powstać "łódka"). Następnie całość przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)