Acarajé

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4000
Acarajé
fot. Fernanda Ramalho / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 10 g tartego sera gouda
  • 4 suszone krewetki
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone krewetki oraz pomidory sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną kolendrą. Fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mąkę kukurydzaną, mieloną paprykę, szczyptę soli, wlać mleko kokosowe i razem zmiksować na jednolitą masę. Ze zmiksowanych składników uformować podłużne placki i włożyć do ich środków sparzone wcześniej krewetki oraz suszone pomidory. Składniki posypać tartym serem gouda i nałożyć jedno na drugie (ale nie zalepiać - powinna powstać "łódka"). Następnie całość przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)