Kurczak pieczony ze śliwkami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 276
Kurczak pieczony ze śliwkami i pieczarkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g śliwek żółtych
  • 150 g małych pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Śliwki, oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem oraz natką zielonej pietruszki i przełożyć do brytfanny. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić je w drobną kostkę i dodać do mięsa w brytfance. Dodać do tego całe śliwki. Całość skropić olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów