Kurczak pieczony ze śliwkami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 463
Składniki:
- 300 g śliwek żółtych
- 150 g małych pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 4 udka z kurczaka
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Śliwki, oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem oraz natką zielonej pietruszki i przełożyć do brytfanny. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić je w drobną kostkę i dodać do mięsa w brytfance. Dodać do tego całe śliwki. Całość skropić olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)