Dynia pieczona z cebulką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 227
Dynia pieczona z cebulką
fot. joyosity (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g miąższu z dyni
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z nadmiaru wody i pokroić drobno. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i przełożyć go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią miąższ z dyni. Następnie całość posypać natką zielonej pietruszki, przyprawą garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do chwili, aż dynia zmięknie, wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na tackę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy