Stracciatella - deser lodowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2073
Składniki:
- 250 ml śmietany 18 %
- 200 ml mleka 3,2 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g cukru
- 50 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 50 g mleka w proszku 2%
- 30 g miodu
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżka maki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Do rondla wlać mleko, mleko skondensowane, miód, wsypać mleko w proszku, mąkę kukurydzianą, cukier i cukier waniliowy. Gotować na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie do przestudzonych składników wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i dodać do całości. Wszystko wymieszać i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć do pucharka deserowego
Komentarze (0)