Stracciatella - deser lodowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2073
Stracciatella - deser lodowy
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany 18 %
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g cukru
  • 50 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g mleka w proszku 2%
  • 30 g miodu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka maki kukurydzianej

Opis przygotowania:

Do rondla wlać mleko, mleko skondensowane, miód, wsypać mleko w proszku, mąkę kukurydzianą, cukier i cukier waniliowy. Gotować na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie do przestudzonych składników wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i dodać do całości. Wszystko wymieszać i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć do pucharka deserowego

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów