Kurczak z barwionymi ziemniakami, marchewką i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Kurczak z  barwionymi ziemniakami, marchewką i jajkiem
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 ml soku z czerwonych buraków
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wlać do tego sok z czerwonych buraczków i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać pokrojoną marchew i smażyć ją przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, sezamem i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie wszystko, ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków w misce. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów