Kurczak z barwionymi ziemniakami, marchewką i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1472
Składniki:
- 50 ml soku z czerwonych buraków
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 łyżka sezamu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wlać do tego sok z czerwonych buraczków i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać pokrojoną marchew i smażyć ją przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, sezamem i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie wszystko, ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków w misce. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)