
Jabłka zapiekane z twarogiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3435

Składniki:
- 600 g sera twarogowego
- 200 g rodzynek
- 6 słodkich jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- anyż gwiaździsty do dekoracji
- laska cynamonu do dekoracji
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, przekroić je w górnej części i wydrążyć w nich środki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Ser twarogowy przełożyć do miski, następnie wbić do niego jajko, wsypać cukier, mielony cynamon, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć ręcznie. Po utarciu dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i całość wymieszać, po czym wszystko przełożyć łyżeczką do wydrążonych jabłek. Nadziane jabłka z ich zawartością przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować anyżem gwiaździstym i laską cynamonu.
Komentarze (0)