Jabłka zapiekane z twarogiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2814
Jabłka zapiekane z twarogiem
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 600 g sera twarogowego
  • 200 g rodzynek
  • 6 słodkich jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • anyż gwiaździsty do dekoracji
  • laska cynamonu do dekoracji

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, przekroić je w górnej części i wydrążyć w nich środki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Ser twarogowy przełożyć do miski, następnie wbić do niego jajko, wsypać cukier, mielony cynamon, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć ręcznie. Po utarciu dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i całość wymieszać, po czym wszystko przełożyć łyżeczką do wydrążonych jabłek. Nadziane jabłka z ich zawartością przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować anyżem gwiaździstym i laską cynamonu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów