Kurczak z kuskusem, oliwkami i cytryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2740
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 cytryny
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 szklanka kuskusu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną ściągnąć z ognia i odparować. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, po czym oprószyć je pieprzem, solą, gałką muszkatołową i zrumienić z obu stron. Do zrumienionego kurczaka dodać ugotowaną wcześniej kaszę kuskus, osączone z zalewy i przekrojone na połówki oliwki oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Całość doprawić do smaku przyprawami, dodać gałązki tymianku i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i podawać w naczyniu, w którym była przyrządzana.
Komentarze (0)