Kurczak z kuskusem, oliwkami i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2740
Kurczak z kuskusem, oliwkami i cytryną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 szklanka kuskusu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną ściągnąć z ognia i odparować. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, po czym oprószyć je pieprzem, solą, gałką muszkatołową i zrumienić z obu stron. Do zrumienionego kurczaka dodać ugotowaną wcześniej kaszę kuskus, osączone z zalewy i przekrojone na połówki oliwki oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Całość doprawić do smaku przyprawami, dodać gałązki tymianku i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i podawać w naczyniu, w którym była przyrządzana.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów