Kurczak z kuskusem, brzoskwiniami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 770
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki suszonej brzoskwini
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przygotowane wcześniej piersi z kurczaka i smażyć je do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować, wymieszać z pokrojoną natką zielonej pietruszki i dodać do całości. Wszystko posypać sparzonymi wcześniej morelami i orzechami nerkowca.
Komentarze (0)