Kurczak z kuskusem, brzoskwiniami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 598
Kurczak z kuskusem, brzoskwiniami i orzechami
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki suszonej brzoskwini
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przygotowane wcześniej piersi z kurczaka i smażyć je do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować, wymieszać z pokrojoną natką zielonej pietruszki i dodać do całości. Wszystko posypać sparzonymi wcześniej morelami i orzechami nerkowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów