Kurczak z kuskusem i sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1614
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- sol
- pieprz
- Na sałatkę:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- pęczek świeżego szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni dodać do niego udka z kurczaka, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i składników na talerzu.
Przygotować sałatkę: szpinak wyłożyć na talerz z mięsem i kuskusem. Kukurydzę oraz czerwoną oraz fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładniewymieszać i przełożyć na szpinak na talerzu.
Przygotować sałatkę: szpinak wyłożyć na talerz z mięsem i kuskusem. Kukurydzę oraz czerwoną oraz fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładniewymieszać i przełożyć na szpinak na talerzu.
Komentarze (0)