Kurczak w cytrynie z kuskusem i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3041
Kurczak w cytrynie z kuskusem i oliwkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 5 udek z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 szklanka kuskusu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, moczyć przez 3 minuty i odcedzić. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączone z zalewy i pokrojone w plastry oliwki, odcedzoną kaszę kuskus oraz pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę. Następnie całość doprawić do smaku pieprzem, solą, cynamonem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Usmażone składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć pieprzem, solą, mieloną gałką muszkatołową, cynamonem oraz mieloną papryką i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać gałązki świeżego tymianku i pokrojone plastry cytryny. Wszystko przykryć pokrywką i smażyć do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów