Kurczak w cytrynie z kuskusem i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3041
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 5 udek z kurczaka
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 szklanka kuskusu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, moczyć przez 3 minuty i odcedzić. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączone z zalewy i pokrojone w plastry oliwki, odcedzoną kaszę kuskus oraz pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę. Następnie całość doprawić do smaku pieprzem, solą, cynamonem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Usmażone składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć pieprzem, solą, mieloną gałką muszkatołową, cynamonem oraz mieloną papryką i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać gałązki świeżego tymianku i pokrojone plastry cytryny. Wszystko przykryć pokrywką i smażyć do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)