Bataty zapiekane z orzechami i kuskusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2181
Bataty zapiekane z orzechami i kuskusem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 kg batatów
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów pecan
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bataty dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Kuskus opłukać wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu wsypać tłuczone orzechy pecan i wymieszać. Następnie pokrojone wcześniej bataty przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec w piekarnika rozgrzanym do temp. 220°C do miękkości. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika i nałożyć na nie wymieszane składniki. Wszystko udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów