Bataty zapiekane z orzechami i kuskusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2374
Składniki:
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kuskusu
- 1 kg batatów
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów pecan
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bataty dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Kuskus opłukać wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu wsypać tłuczone orzechy pecan i wymieszać. Następnie pokrojone wcześniej bataty przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec w piekarnika rozgrzanym do temp. 220°C do miękkości. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika i nałożyć na nie wymieszane składniki. Wszystko udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)