Małże z kurkumą, melonem, marchewką i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1544
Małże z kurkumą, melonem, marchewką i oliwkami
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
  • 1 żółty melon
  • 1 cebula
  • 0,5 kg małży mrożonych
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pęczek rukoli
  • cytryna do dekoracji
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Melona obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić drobno. Oliwki osączyć z zalewy, z czego połowę z nich pokroić drobno, a drugą połowę w całości wyłożyć na talerz. Do całych oliwek dodać rukolę i polać 1 łyżką oliwy z oliwek. Małże rozmrozić, odciąć od muszli, po czym usunąć z nich części niejadalne. Muszle sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Oczyszczone małże włożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i z powrotem przełożyć do sparzonych wrzątkiem muszli. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone oliwki oraz melona i smażyć pod przykryciem. Do smażonych składników wsypać kurkumę, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowane wcześniej małże. Całość udekorować pokrojoną cytryną i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów