Małże z kurkumą, melonem, marchewką i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1544
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
- 1 żółty melon
- 1 cebula
- 0,5 kg małży mrożonych
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pęczek rukoli
- cytryna do dekoracji
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Melona obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić drobno. Oliwki osączyć z zalewy, z czego połowę z nich pokroić drobno, a drugą połowę w całości wyłożyć na talerz. Do całych oliwek dodać rukolę i polać 1 łyżką oliwy z oliwek. Małże rozmrozić, odciąć od muszli, po czym usunąć z nich części niejadalne. Muszle sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Oczyszczone małże włożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i z powrotem przełożyć do sparzonych wrzątkiem muszli. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone oliwki oraz melona i smażyć pod przykryciem. Do smażonych składników wsypać kurkumę, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowane wcześniej małże. Całość udekorować pokrojoną cytryną i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)