Kurczak grillowany z fasolą, kukurydzą i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2373
Składniki:
- 200 g fasoli Jaś
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 6 pomidorków cherry
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na połowy. Fasolę Jaś zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać do tego osaczoną z zalewy kukurydzę, oliwki, fasolę białą oraz ugotowaną fasolę Jaś. Potem dodać do tego przekrojone pomidory, po czym całość oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe dodać do potrawy. Wszystko udekorować zieloną natką pietruszki.
Komentarze (0)