Kurczak grillowany z fasolą, kukurydzą i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2153
Kurczak grillowany z fasolą, kukurydzą i pomidorami
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g fasoli Jaś
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 6 pomidorków cherry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na połowy. Fasolę Jaś zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać do tego osaczoną z zalewy kukurydzę, oliwki, fasolę białą oraz ugotowaną fasolę Jaś. Potem dodać do tego przekrojone pomidory, po czym całość oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe dodać do potrawy. Wszystko udekorować zieloną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów