Kurczak z kaszą perłową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1942
Kurczak z kaszą perłową
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżki oleju
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 1 por
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać udka z kurczaka, oprószyć je pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na pozostałym oleju na drugiej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno marchew, przekrojone na połowy pomidory oraz pokrojony na kawałki por. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Następnie smażone składniki zalać winem wytrawnym, dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, włożyć usmażone mięso, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów