Kurczak z kaszą perłową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 łyżki oleju
- 2 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 1 por
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać udka z kurczaka, oprószyć je pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na pozostałym oleju na drugiej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno marchew, przekrojone na połowy pomidory oraz pokrojony na kawałki por. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Następnie smażone składniki zalać winem wytrawnym, dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, włożyć usmażone mięso, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)