Kurczak z karczochami w sosie cytrynowo-kaparowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2152
Składniki:
- 4 karczochy
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek szpinaku
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Karczochy przekroić na połówki, po czym zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do kurczaka. Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry i razem z pokrojoną papryką przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż oba składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos cytrynowo-kaparowy: kapary osączyć z zalewy. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego osączone kapary, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos cytrynowo-kaparowy: kapary osączyć z zalewy. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego osączone kapary, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)