Kurczak z karczochami w sosie cytrynowo-kaparowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1977
Kurczak z karczochami w sosie cytrynowo-kaparowym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Karczochy przekroić na połówki, po czym zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do kurczaka. Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry i razem z pokrojoną papryką przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż oba składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos cytrynowo-kaparowy: kapary osączyć z zalewy. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego osączone kapary, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów