Babeczki cytrynowo-czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1788
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki soku malinowego
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 80 ml maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 2 łyżeczki tartej skorki cytrynowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: maślankę przelać do kubka, dodać do niej startą skórkę cytrynową, sok cytrynowy i wymieszać. Następnie masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i razem utrzeć do białości. Do utartych składników dodać po jednym jajku i wlać ekstrakt waniliowy, cały czas ucierając. Potem wsypać do tego stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać wymieszane składniki z maślanką i całość ponownie dokładnie utrzeć. Następnie wszystko przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką rozkruszyć na małe kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu, po czym rozpuszczoną przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej babeczki. Wszystko polać sokiem malinowym.
Komentarze (0)