Kurczak z kalafiorem, serem i czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1939
Składniki:
- 20 g sera Gouda w plastrach
- 6 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 udka z kurczaka
- 1 duży kalafior
- 0,5 łyżeczka przypraw do drobiu
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Udka z kurczaka przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu przyprawą do drobiu i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Kalafiora w całości przełożyć do dużego rondla, zalać go lekko osoloną wodą, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Ugotowanego odcedzić i przełożyć na blachę do pieczenia. Potem nałożyć na niego plastry sera Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do mięsa na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z tłuczonymi orzechami laskowymi zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Zrumienione składniki dodać do całości. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)