Kurczak z kalafiorem, serem i czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1939
Kurczak z kalafiorem, serem i czosnkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g sera Gouda w plastrach
  • 6 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duży kalafior
  • 0,5 łyżeczka przypraw do drobiu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Udka z kurczaka przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu przyprawą do drobiu i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Kalafiora w całości przełożyć do dużego rondla, zalać go lekko osoloną wodą, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Ugotowanego odcedzić i przełożyć na blachę do pieczenia. Potem nałożyć na niego plastry sera Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do mięsa na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z tłuczonymi orzechami laskowymi zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Zrumienione składniki dodać do całości. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów