Sałatka warzywna z serem i czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2060
Składniki:
- 15 g sera żółtego Gouda
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 główka sałaty lodowej
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ser żółty pokropić w kostkę i wyłożyć na talerz. Sałatę lodową podzielić na liście i dodać do sera na talerzu. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do składników. Brokuła pokroić w różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do całości. Następnie dodać do tego osączone z zalewy oliwki. Czosnek obrać ze skóry, włożyć jego całe ząbki do mocno rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć do miękkości. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do sałatki. Wszystko oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)