Kurczak panierowany z kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1121
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 duży kalafior
- 1 szklanka panierki Panko
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz kalafiora umyć i osączyć z wody. Następnie kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Panierkę wysypać na talerz i wymieszać ją z płatkami kukurydzianymi. Na drugi talerz wbić jajka, wsypać do nich szczyptę soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. W roztrzepanych jajkach namoczyć piersi z kurczaka, potem oprószyć je w panierce i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do zmiksowanego kalafiora na talerzu. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)