Kurczak panierowany z kalafiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1121
Kurczak panierowany z kalafiorem
fot. Foodista / CC-BY 2.01

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 duży kalafior
  • 1 szklanka panierki Panko
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz kalafiora umyć i osączyć z wody. Następnie kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Panierkę wysypać na talerz i wymieszać ją z płatkami kukurydzianymi. Na drugi talerz wbić jajka, wsypać do nich szczyptę soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. W roztrzepanych jajkach namoczyć piersi z kurczaka, potem oprószyć je w panierce i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do zmiksowanego kalafiora na talerzu. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów