Ciastka herbaciano-cytrynowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2034
Składniki:
- 60 g masła
- 5 jaj
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki z limonki
- 1,5 łyżeczki zielonej, mielonej herbaty Matcha
- 1 łyżka startej skorki cytrynowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie jajka ubić mikserem z cukrem pudrem na gęstą masę. Do ubitej masy dodać wymieszaną mąkę i całość dokładnie wymieszać ponownie mikserem. Dodać do tego stopione masło, startą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę z ekstraktem waniliowym i dodać do całości, po czym dokładnie wymieszać. Wymieszane ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać mieloną herbatę z sokiem cytrynowym i rozmieszać. Następnie drugą połowę ciasta bez herbaty przelać do małych foremek i wlać druga połowę ciasta z herbatą. Obie połowy ciast zamieszać lekko łyżeczką, aby powstała spirala, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 340 stopni i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)