Kurczak z jarmużem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3192
Składniki:
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- pęczek jarmużu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni do miękkości. Następnie do smażonego mięsa dodać posiekany wcześniej jarmuż. Dodać do tego masło i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki doprawić do smaku szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 1,5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać śmietaną i skropić pozostałą oliwa z oliwek.
Komentarze (0)