Fasola z grillowaną cukinią i bakłażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1897
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 mala zielona cukinia
- 1 bakłażan
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę białą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli , pieprzu, mielonym kminem rzymskim i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Postawić ją na rozpalonym grillu i grilować do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z grilla i połączyć z ugotowana wcześniej fasolą. Wszystko posypać posiekaną drobno natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)