Fasola z grillowaną cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1652
Składniki:
- 40 g białej fasoli Jaś
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona cukinia
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę zalać w rondlu 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej ugotowana wcześniej fasolę. Fasolę oprószyć pieprzem ziołowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i przełożyć na talerz. Cukinię umyć, osączyć z nadmiaru wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm, posypać suszoną kolendrą oraz pieprzem ziołowym, przełożyć na tacę aluminiowa do grilla, zrumienić na rozpalonym grillu i dodać do fasoli.
Komentarze (0)