Zapiekanka warzywna z bułką i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1699
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 g tartego sera gruyère
- 150 g tartego parmezanu
- 4 jajka
- 2 karczochy
- 2 marchewki
- 2 bułki do hamburgerów
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak rozmrozić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki, przyrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu i ściągnąć z patelni. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i posiekać drobno. Bułki do hamburgerów przeciąć w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Wydrążone środki pokruszyć na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić na małym ogniu. Zrumienione z powrotem włożyć do wydrążonych bułek. Potem dodać do tego też przypaloną wcześniej paprykę, ugotowane karczochy oraz rozmrożony szpinak. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem z tartym serem gruyère oraz parmezanem. Następnie roztrzepanymi składnikami polać całość. Wszystko wyłożyć przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać pokrojoną marchewką i pozostałymi kawałkami bułki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (0)