Kabaczki zapiekane z bułką, serem, awokado i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 27
Kabaczki zapiekane z bułką, serem, awokado i warzywami
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sera mozzarella
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żółte kabaczki
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 czerwona słodka papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kabaczki, paprykę, awokado oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kabaczki przekroić w poprzek na połowy i wydrążyć z nich środki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Bułki do hamburgerów połamać na małe kawałki. Ser mozzarella pokroić w kostkę. Pokrojone wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przełożyć do wydrążonych wcześniej kabaczków. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów