Kabaczki zapiekane z bułką, serem, awokado i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 642
Składniki:
- 400 g sera mozzarella
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żółte kabaczki
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 dojrzałe awokado
- 1 czerwona słodka papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kabaczki, paprykę, awokado oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kabaczki przekroić w poprzek na połowy i wydrążyć z nich środki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Bułki do hamburgerów połamać na małe kawałki. Ser mozzarella pokroić w kostkę. Pokrojone wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przełożyć do wydrążonych wcześniej kabaczków. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)