Kimchi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3121
Składniki:
- 100 g grubej soli
- 60 ml gotowego sosu rybnego
- 4 l wody
- 3 cm imbiru
- 3 cebule dymki
- 2 łyżki mielonej papryki chili
- 1 duża kapusta pekińska
- 1 główka czosnku
- 1 biała rzodkiew
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka miodu
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na 3 części i odciąć głąb. Następnie sól rozpuścić w 4 l wody, włożyć do tego pokrojoną kapustę pekińską i obciążyć ciężarem, aby wszystko było pod wodą. Namoczoną kapustę odstawić na 2 godziny i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kapustę wyciągnąć, odcisnąć ręcznie sok i przełożyć do dużej miski, a pozostałą zawartość słonej wody wylać. Kapustę opłukać pod bieżąca wodą, ponownie odcisnąć ręcznie i przełożyć do miski. Imbir i rzodkiew białą obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Do startych składników dodać paprykę mieloną, miód, obrany oraz zmiażdżony praską czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Wlać sos rybny i całość dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami wysmarować z obu stron osączone z zalewy solnej liście kapusty pekińskiej i nakładać jeden na drugi. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 2-3 dni, aby dobrze sfermentowało. Po tym okresie wyciągnąć i przełożyć na talerz ozdobiony zieloną sałatą.
Komentarze (0)