Kimchi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3121
Kimchi
fot. jqn / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g grubej soli
  • 60 ml gotowego sosu rybnego
  • 4 l wody
  • 3 cm imbiru
  • 3 cebule dymki
  • 2 łyżki mielonej papryki chili
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 główka czosnku
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka miodu

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na 3 części i odciąć głąb. Następnie sól rozpuścić w 4 l wody, włożyć do tego pokrojoną kapustę pekińską i obciążyć ciężarem, aby wszystko było pod wodą. Namoczoną kapustę odstawić na 2 godziny i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kapustę wyciągnąć, odcisnąć ręcznie sok i przełożyć do dużej miski, a pozostałą zawartość słonej wody wylać. Kapustę opłukać pod bieżąca wodą, ponownie odcisnąć ręcznie i przełożyć do miski. Imbir i rzodkiew białą obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Do startych składników dodać paprykę mieloną, miód, obrany oraz zmiażdżony praską czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Wlać sos rybny i całość dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami wysmarować z obu stron osączone z zalewy solnej liście kapusty pekińskiej i nakładać jeden na drugi. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 2-3 dni, aby dobrze sfermentowało. Po tym okresie wyciągnąć i przełożyć na talerz ozdobiony zieloną sałatą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów