Kurczak z ryżem i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1699
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko
- 1 brokuł
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 czerwone suszone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 2 dymki
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki sosu sojowego jasnego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą, panierować kurczaka w roztrzepanym jajku, mące kukurydzianej i lekko go zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na drugiej patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone drobno oraz pozbawione nasion suszone papryczki chili i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego sos sojowy, wino wytrawne, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Mąkę pszenną wymieszać z bulionem warzywnym i dodać do duszonych składników.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, cukrem, sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowanego wcześniej brokuła i zrumienione kawałki kurczaka. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na drugiej patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone drobno oraz pozbawione nasion suszone papryczki chili i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego sos sojowy, wino wytrawne, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Mąkę pszenną wymieszać z bulionem warzywnym i dodać do duszonych składników.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, cukrem, sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowanego wcześniej brokuła i zrumienione kawałki kurczaka. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)