Kurczak z dynią i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 476
Kurczak z dynią i brokułem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni makaronowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 brokuły
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić, pokroić je na małe kawałki i przełożyć na tackę. Brokuła pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i dodać do kurczaka na tacce. Miąższ z dyni pokroić w plastry, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.

Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, suszonym tymiankiem i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów