Kurczak w bulionie z ryżem i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3830
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż oraz brokuła opłukać pod bieżącą wodą. Brokuła podzielić na różyczki. Następnie ryż przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny i dodać do tego różyczki brokuła. Składniki w rondlu oprószyć curry, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz z ryżem, po czym wlać do tego bulion z gotowanym brokułem.
Komentarze (0)