Ryż z boczkiem i owocami w sosie tabasco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2024
Składniki:
- 200 g miąższu z arbuza
- 40 g wędzonego boczku
- 2 dojrzale awokado
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- sól
- Na sos tabasco:
- 200 ml białego octu winnego
- 2 łyżki suszonych płatków chili
- 1 łyżka mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Miąższ z arbuza pokroić w kostkę i dodać do pokrojonego awokado. Następnie boczek wędzony pokroić w plastry o grubości 1 cm i dodać do składników na talerzu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do całości.
Przygotować sos tabasco: ocet ryżowy przelać do rondla, wsypać do niego mieloną paprykę chili oraz suszone płatki chili. Wymieszać i szybko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przecedzić przez sito i dodać do potrawy.
Wszystko posypać kuminem rzymskim.
Przygotować sos tabasco: ocet ryżowy przelać do rondla, wsypać do niego mieloną paprykę chili oraz suszone płatki chili. Wymieszać i szybko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przecedzić przez sito i dodać do potrawy.
Wszystko posypać kuminem rzymskim.
Komentarze (0)