Szynka w ziołach z roszponką, boczkiem i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1928
Szynka w ziołach z roszponką, boczkiem i owocami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g szynki wędzonej w ziołach
  • 250 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g roszponki
  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 dojrzałe mango
  • pieprz mielony biały

Opis przygotowania:

Roszponkę oraz mango umyć i osączyć z wody. Roszponkę wyłożyć na tacki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na drobne kawałki i dodać do roszponki na tackach. Następnie szynkę wędzoną pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i razem smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i nałożyć na całość na tackach. Wszystko oprószyć szczyptą białego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów