Kurczak z boczkiem i ogórkiem w sosie śmietankowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1812
Kurczak z boczkiem i ogórkiem w sosie śmietankowym
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zielone ogórki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos śmietankowy:
  • 150 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka oraz ogórki umyć i osączyć z wody. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju w rondlu i osączone z wody piersi z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, ale nie wyciągać z rondla.

Przygotować sos śmietankowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać pokruszoną drobno kostkę bulionową, tartą gałkę muszkatołową, mąkę i wlać śmietanę. Składniki dokładnie wymieszać, zagotować, po czym przelać do usmażonego mięsa.

Dodać do tego pokrojone w plastry zielone ogórki i całość ponownie wymieszać. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów