Kurczak z boczkiem i ogórkiem w sosie śmietankowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1812
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 4 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 zielone ogórki
- sól
- pieprz
- Na sos śmietankowy:
- 150 ml śmietany 12%
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka oraz ogórki umyć i osączyć z wody. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju w rondlu i osączone z wody piersi z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, ale nie wyciągać z rondla.
Przygotować sos śmietankowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać pokruszoną drobno kostkę bulionową, tartą gałkę muszkatołową, mąkę i wlać śmietanę. Składniki dokładnie wymieszać, zagotować, po czym przelać do usmażonego mięsa.
Dodać do tego pokrojone w plastry zielone ogórki i całość ponownie wymieszać. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do potrawy.
Przygotować sos śmietankowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać pokruszoną drobno kostkę bulionową, tartą gałkę muszkatołową, mąkę i wlać śmietanę. Składniki dokładnie wymieszać, zagotować, po czym przelać do usmażonego mięsa.
Dodać do tego pokrojone w plastry zielone ogórki i całość ponownie wymieszać. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do potrawy.
Komentarze (0)