Kurczak w śmietanie z ogórkiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1872
Kurczak  w śmietanie z ogórkiem i boczkiem
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany 18 %
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą pieprzu, soli oraz curry i zrumienić. Mąkę dokładnie rozmieszać ze śmietaną i zalać smażone mięso. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojonego wcześniej ogórka, wszystko dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni i dodać potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów