Kurczak w śmietanie z ogórkiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1872
Składniki:
- 200 ml śmietany 18 %
- 20 g wędzonego boczku
- 4 udka z kurczaka
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą pieprzu, soli oraz curry i zrumienić. Mąkę dokładnie rozmieszać ze śmietaną i zalać smażone mięso. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojonego wcześniej ogórka, wszystko dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni i dodać potrawy.
Komentarze (0)