Kotlety mielone z sosem śmietankowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9872
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1/8 l śmietany
- 1 łyżka pietruszki posiekanej
- 4 łyżki bułki tartej
- biały pieprz
- sól
- Sos:
- 1 łyżka mąki gładkiej
- 1/4 l śmietany kwaśnej
- 1 łyżka pietruszki posiekanej
- 1 łyżka papryki słodkiej
Opis przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj ze śmietaną, bułką tartą, posiekaną pietruszką. Dopraw białym pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę mięsną podziel na 8 kawałków i uformuj kotlety. Roztop masło na patelni rozgrzanej do średniej temperatury tak, aby się spieniło. Smaż kotlety na złocisty kolor, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby kotlety nie przywarły do niej. Jeżeli tak się stanie - zdejmij patelnię z kuchenki i chwilę odczekaj, a kotlet po jakimś czasie powinien się odczepić.
Do wytopionego tłuszczu wsyp mąkę, dodaj paprykę, dokładnie wymieszaj i wlej kwaśną śmietanę.Pozwól, aby sos się zagotował i dopraw do smaku pieprzem i solą.
Kotlety włóż do sosu i podduś na wolnym ogniu. Gotowe kotlety podawaj np. z gotowanymi ziemniakami. Udekoruj pietruszką.
Do wytopionego tłuszczu wsyp mąkę, dodaj paprykę, dokładnie wymieszaj i wlej kwaśną śmietanę.Pozwól, aby sos się zagotował i dopraw do smaku pieprzem i solą.
Kotlety włóż do sosu i podduś na wolnym ogniu. Gotowe kotlety podawaj np. z gotowanymi ziemniakami. Udekoruj pietruszką.
Komentarze (6)
Wędruje do ulubionych. W przyszły tygodniu zrobię
mam nadzieję, że będzie smakować. :)
Zrobione, zjedzone. Smakowało wszystkim.Do kotletów i ziemniaków podałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty,
hmm no niezle.... smietana w nadziedziu... jak i w sosie, oprocz tego pozostale skladniki z niemala zawartoscia tluszczu rowniez wliczone :) brzmi pysznie...
brzmi pysznie.dzisiaj bde robiła
Smakowalo nawet mojemu synkowi a on jest bardzo wybredny palce lizac