Kurczak z ananasem i batatami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3001
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 6 batatów
- 4 plastry ananasa w zalewie
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Dwa bataty zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pozostałe ziemniaki pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem. Potem oprószyć je pieprzem i solą, po czym dodać do nich ugotowane i pokrojone w słomkę ziemniaki oraz osaczonego z zalewy i pokrojonego na kawałki ananasa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do pozostałych składników. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, a następnie zawinąć w rulony i wstawić do rondla. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać do smażonych batatów.
Komentarze (0)