Kurczak wędzony w kapuście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2393
Składniki:
- 1 kurczak do 1,5 kg
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 suszone grzyby
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- sól
Opis przygotowania:
Grzyby umyć i ugotować. Do ugotowanych grzybów wraz z wywarem dodać kapustę kiszoną, ziarna pieprzu, jałowca, liść laurowy i powidła. Całość gotować przez 15 minut. Kurczaka podzielić na porcje, wcisnąć i nakryć kapustą. Przykryć pokrywką i dusić około 40 minut. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać do kapusty z kurczakiem i dusić jeszcze przez 15 minut. Gotowego kurczaka podawać z pieczywem.
Komentarze (0)