Kurczak wędzony w kapuście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2208

Składniki:

  • 1 kurczak do 1,5 kg
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 suszone grzyby
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól

Opis przygotowania:

Grzyby umyć i ugotować. Do ugotowanych grzybów wraz z wywarem dodać kapustę kiszoną, ziarna pieprzu, jałowca, liść laurowy i powidła. Całość gotować przez 15 minut. Kurczaka podzielić na porcje, wcisnąć i nakryć kapustą. Przykryć pokrywką i dusić około 40 minut. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać do kapusty z kurczakiem i dusić jeszcze przez 15 minut. Gotowego kurczaka podawać z pieczywem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów