Curry z kurczaka z ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2337
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 3 mielone goździki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwona papryczki chili
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i posypać curry. Jedną papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, drugą zaś w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać sok z cytryny, mielone goździki i dodać pokrojone mięso z curry. Całość smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego mleko sojowe, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Potrawę udekorować pokrojoną w plastry, czerwoną papryczką chili.
Komentarze (0)