Curry z kurczaka z ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2140
Curry z kurczaka z ryżem
fot. KayOne73 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 3 mielone goździki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwona papryczki chili
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i posypać curry. Jedną papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, drugą zaś w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać sok z cytryny, mielone goździki i dodać pokrojone mięso z curry. Całość smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego mleko sojowe, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Potrawę udekorować pokrojoną w plastry, czerwoną papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów