Kurczak w warzywami, jajkiem i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1422
Kurczak w warzywami, jajkiem i oliwkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek i razem z ziemniakami włożyć do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i razem z fasolą dodać do ugotowanych wcześniej jajek. Rozgrzać olej na patelni i dodać udka z kurczaka. Mięso doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, oddzielić od kości, rozdrobnić na kawałki i dodać do składników. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko ponownie doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, zalać oliwą z oliwek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów