Kurczak w warzywami, jajkiem i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1628
Składniki:
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek i razem z ziemniakami włożyć do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i razem z fasolą dodać do ugotowanych wcześniej jajek. Rozgrzać olej na patelni i dodać udka z kurczaka. Mięso doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, oddzielić od kości, rozdrobnić na kawałki i dodać do składników. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko ponownie doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, zalać oliwą z oliwek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)