Krewetki w tempurze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1590
Składniki:
- 10 mrożonych, dużych krewetek
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- pęczek szczypiorku
- Na tempurę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- Opcjonalnie do podania:
- 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych, zostawiając jedynie ogon. Po oczyszczeniu krewetki lekko ponacinać nożem w poprzek na całej powierzchni, posypać je małą ilością mąki kukurydzianej, spłukać pod bieżąca wodą, odsączyć na sicie, przełożyć do miski i skropić sosem sojowym.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni. Mąkę pszenną i pozostałą kukurydzianą przesypać do jednej miski i wymieszać ręcznie. Do wody w kubku wbić jajko, rozmieszać widelcem i przelać to do wymieszanej wcześniej mąki. Całość dobrze wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki, po czym w tym cieście namoczyć przygotowane wcześniej krewetki. Całość włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu krewetki wyciągnąć łyżką cedzakową, wyłożyć na deskę i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Dobrze smakują podawane z sosem słodko-kwaśnym chili i sosem sojowym.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni. Mąkę pszenną i pozostałą kukurydzianą przesypać do jednej miski i wymieszać ręcznie. Do wody w kubku wbić jajko, rozmieszać widelcem i przelać to do wymieszanej wcześniej mąki. Całość dobrze wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki, po czym w tym cieście namoczyć przygotowane wcześniej krewetki. Całość włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu krewetki wyciągnąć łyżką cedzakową, wyłożyć na deskę i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Dobrze smakują podawane z sosem słodko-kwaśnym chili i sosem sojowym.
Komentarze (0)