Krewetki w tempurze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1590
Krewetki w tempurze
fot. NatashaBreen / elements.envato.com

Składniki:

  • 10 mrożonych, dużych krewetek
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • pęczek szczypiorku
  • Na tempurę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • Opcjonalnie do podania:
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych, zostawiając jedynie ogon. Po oczyszczeniu krewetki lekko ponacinać nożem w poprzek na całej powierzchni, posypać je małą ilością mąki kukurydzianej, spłukać pod bieżąca wodą, odsączyć na sicie, przełożyć do miski i skropić sosem sojowym.

Następnie rozgrzać mocno olej na patelni. Mąkę pszenną i pozostałą kukurydzianą przesypać do jednej miski i wymieszać ręcznie. Do wody w kubku wbić jajko, rozmieszać widelcem i przelać to do wymieszanej wcześniej mąki. Całość dobrze wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki, po czym w tym cieście namoczyć przygotowane wcześniej krewetki. Całość włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu krewetki wyciągnąć łyżką cedzakową, wyłożyć na deskę i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Dobrze smakują podawane z sosem słodko-kwaśnym chili i sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów