Kurczak w sosie ostrygowo-sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1009
Kurczak w sosie ostrygowo-sojowym
fot. jules:stonesoup (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 kapusty chińskie
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę chińską dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i przełożyć do miski. Dodać do niego świeżo starty imbir, wlać sos sojowy, sos ostrygowy i wymieszać. Dodać do tego pałki z kurczaka. Całość wstawić do lodówki i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozgrzać olej kokosowy na patelni i lekko zrumienić na nim wyciągnięte z marynaty pałki z kurczaka. Po zrumienieniu wlać do tego całą marynatę i dusić mięso do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia. Kapustę chińską sparzyć wrzącą wodą na sicie, oprószyć szczyptą soli i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów