Kurczak w sosie ostrygowo-sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1203
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 kapusty chińskie
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę chińską dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i przełożyć do miski. Dodać do niego świeżo starty imbir, wlać sos sojowy, sos ostrygowy i wymieszać. Dodać do tego pałki z kurczaka. Całość wstawić do lodówki i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozgrzać olej kokosowy na patelni i lekko zrumienić na nim wyciągnięte z marynaty pałki z kurczaka. Po zrumienieniu wlać do tego całą marynatę i dusić mięso do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia. Kapustę chińską sparzyć wrzącą wodą na sicie, oprószyć szczyptą soli i dodać do całości.
Komentarze (0)